Usein kysyttyä
Milloin kannattaa ottaa yhteyttä IT-Tohtoreiden tietojenpalautus yksikköön?
Miettikää ensin:
- Kuinka tärkeitä kadonneet tiedostot ovat vai ovatko ne helposti uudelleen saatavissa.
- Oletteko valmis ottamaan riskin tiedostojen lopullisesta katoamisesta tai niiden vahingoittamisesta yrittämällä itse tai antamalla asiaa tuntemattoman tahon yrittää palauttaa tiedostojasi.
- Oletko valmis tietojenpalautuksesta aiheutuviin kustannuksiin.
Saadaanko tiedot aina palautettua?
Valitettavasti ei. On tilanteita, jolloin media on niin pahasti vaurioitunut, ettei tiedostoja voida palauttaa. Joskus myös itse tiedot, vaikka ne saadaankin palautettua, ovat vahingoittuneet lukukelvottomiksi.
Kunnostetaanko medioita uudelleen käytettäviksi?
Vahingoittuneita medioita ei koskaan kunnosteta uudelleen käytettäviksi. Kunnostamme median laboratoriossamme siten, että saamme kopioitua siitä tiedot toiselle medialle. Vähäisessäkin määrin vahingoittunutta mediaa, kuten kiintolevyä jossa on vain muutama vahingoittunut sektori, ei enää kannata ottaa käyttöön. Vahingoittuneiden medioiden korjaaminen ei ole myöskään taloudellisesti kannattavaa.
Miten estetään tietojen katoaminen?
Säännöllinen varmuuskopiointi on ainoa vaihtoehto. Varmuuskopioinnissa suosittelemme seuraavien sääntöjen noudattamista:
- varmuuskopiointi tulee tehdä ulkoiselle medialle kuten CD / DVD levylle.
- varmuuskopioiden toimivuus pitää tarkistaa.
- varmuuskopioita ei saa säilyttää samoissa tiloissa kuin itse tietokonetta. Tulipalon, vesivahingon, varkauden tms. sattuessa voivat samalla kertaa kadota niin tietokone kuin varmuuskopiotkin.
Miksi IT-Tohtoreiden tietojenpalautus palvelut ovat hieman kalliimpia kuin ”Mikro ja tulostin huolto ja myynti Oy:n” vastaavat palvelut?
IT-Tohtoreiden henkilökunta on erittäin ammattitaitoista sekä laitteisto on tietojenpalautus alan huippuluokkaa. Viime aikoina Suomen markkinoille on tullut tietojenpalautuksia tarjoavia yrityksiä, lähinnä tietokoneliikkeitä, jotka ovat lisänneet tietojenpalautuksen palveluihinsa, joiden tietotaito tietojenpalautuksen suhteen on vähintäänkin hieman kyseenalaista. Näiden yritysten toiminta usein perustuu johonkin Internetistä ostettuun tai ilmaiseksi ladattuun ohjelmaan, jolla voidaan tietyissä tapauksissa palauttaa medialta kadonneita tietoja. Näiden tietojenpalautus ohjelmien käyttö on yleensä melko riskialtista toimintaa, koska ne voi aiheuttaa korvaamatonta vahinkoa medialle. Toisaalta ne voivat hyvinkin myös toimia halutulla tavalla. Pahimmassa tapauksessa ”tietojenpalautus” yritys tuhoaa asiakkaan tiedostot ammattitaidottomalla toiminnallaan tai ilmoittaa asiakkaalle, että tiedot eivät ole palautettavissa vaikka ammattitaitoinen henkilö ne osaisikin tai ainakin olisi alun perin osannut ne palauttaa. Kysymmekin, oletteko te valmis ottamaan tämän riskin omien tietojenne kohdalla?
Miksi sivuiltanne ei löydy neuvoja, joilla voisi itse kokeilla tietojenpalautusta?
Jokainen tietojen katoamiseen liittyvä tapaus on yksilöllinen ja niiden ongelmienratkaisuun turvallisesti pitää vahingoittunut media tutkia perusteellisesti optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Ilman tarkkaa tutkimustyötä vahingon laadusta ja tietoa juuri kyseisen merkin ja mallin ominaisuuksista ei varsinkaan kiintolevyille kannata suorittaa minkäänlaisia yleispäteviä toimenpiteitä. Ennemminkin varoittaisimme saatujen neuvojen noudattamisesta, vaikka ne tulisivatkin ”luotettavaksi” tuntuvalta taholta. Luimme esimerkiksi erään alan yrityksen sivuilta seuraavan neuvon: ” Jos saat käsiisi täsmälleen identtisen levyn piirikortin, voit suhteellisen turvallisesti yrittää vaihtaa sen rikkinäisen kortin tilalle. Tähänkin toimenpiteeseen sisältyy kuitenkin monia riskejä, emmekä suosittele sen yrittämistä”. Tämänlaisen neuvon antaminen on mielestämme täysin käsittämätöntä. On useita kiintolevymalleja, joissa tämänlainen toimenpide tuhoaa kaiken tiedon lopullisesti kyseiseltä kiintolevyltä.